آنالیز آب و فاضلاب به صورت تخصصی
بیشتر بخوانید: ژنراتور بخار هیدرید چیست
لزوم انجام آنالیز آب و فاضلاب
آبی که برای مقاصد تجاری، کشاورزی و خانگی مورد استفاده قرار می گیرد، باید به طور منظم مورد آزمایش قرار گیرد تا اطمینان حاصل شود که منبع آب، ایمن و عاری از خطرات زیست محیطی و خطرات تهدید کننده سلامتی انسان، گیاهان و سایر جانداران است.
در دنیای پیشرفته امروزی، اکثریت مردم کشور آب لوله کشی خود را از سیستم های آب شهری که مطابق با استانداردهای آب آشامیدنی سالم هستند، استفاده می کنند. کیفیت آب آشامیدنی بسته به وضعیت آب و منبعی که از آن گرفته می شود و نوع تصفیه ای که در مراحل سالم سازی آب صورت می گیرد، از منطقه ای به منطقه دیگر متفاوت است، اما باید کیفیت آب هر منطقه در محدوده مجاز تعیین شده در این استانداردها باشد. یکی از وظایف آزمایشگاه آب آشامیدنی، سنجش کیفیت آب و بررسی پارامترهای مربوط به استانداردهای آب آشامیدنی است.
وجود برخی آلاینده ها در آب می تواند منجر به مشکلات جسمی از جمله بیماری های دستگاه گوارش، مشکلات باروری و اختلالات عصبی شود. نوزادان، کودکان خردسال، زنان باردار، افراد مسن و افراد دارای سیستم ایمنی ضعیف، ممکن است بیشتر در معرض این بیماری ها قرار بگیرند.
منابع بروز آلودگی در آب
با وجود اینکه منابع آب لوله کشی جزء امن ترین منابع آب محسوب می شوند، باز هم ممکن است آلودگی آب در این منابع رخ دهد.
از جمله منابع آلودگی آب می توان به این موارد اشاره کرد:
• انتشار فاضلاب در محدوده لوله کشی منابع آب و نفوذ به این منابع
• ورود مواد شیمیایی و مواد معدنی طبیعی (به عنوان مثال، آرسنیک، رادون، اورانیوم) به منابع اصلی آب
• آلودگی های ناشی از روش های استفاده از زمین های محلی (به عنوان مثال، کود، آفت کش، فضولات دام)
• آلودگی های شیمیایی ناشی از فرآیندهای صنعتی (به عنوان مثال، فلزات سنگین، سیانید)
• خرابی سیستم های تصفیه آب و فاضلاب (به عنوان مثال، سیستم های سپتیک)
بیشتر بخوانید: آنالیز دقیق و اصولی فلزات
پارامترهای آنالیز آب
به منظور بررسی و آزمایش دقیق ویژگی های آب، لازم است تمامی ابعاد و جنبه های مرتبط با آلودگی های قابل بروز در آب شناخته و بررسی شوند. پارامترهایی که تعیین کننده سلامت آب هستند در پنج دسته پارامترهای فیزیکی، پارامترهای شیمیایی، پارامترهای میکروبی، اندازه گیری فلزات سنگین و مواد آلی قرار می گیرند و نیاز است که تمامی این مؤلفه ها در آزمایش آب و فاضلاب مد نظر کارشناسان آزمایشگاه آنالیز آب قرار گیرند.
پارامترهای فیزیکی آنالیز آب و فاضلاب
در حوزه پارامترهای فیزیکی آنالیز آب، مؤلفه هایی نظیر رنگ آب، میزان کدورت آب و مقدار PH آب می بایست تحت بررسی و آزمایش قرار بگیرند.
پارامترهای شیمیایی آنالیز آب و فاضلاب
پارامترهای شیمیایی آزمایشات آب و فاضلاب، مربوط به بررسی آنیون ها و کاتیون های موجود در آب نظیر منیزیم، کلسیم، کلرید و سختی، سولفات، نیتریت، نیترات، فلوراید، هیدروژن سولفوره، آمونیاک و بورات و سدیم می باشد. هر یک مقدار هر یک از این آنیون ها و کاتیون ها در آب، می بایست در حد مجاز تعریف شده در استاندارد ۱۰۵۳ باشد.
پارامترهای میکروبی آزمایش آب و فاضلاب
کلیفرم های گرماپای، اشرشیاکلی، کلستریدیوم پرفرانژانس و میکروارگانیسم های قابل کشت از جمله پارامترهای مهم در آزمایش میکروبی می باشند که می بایست مقدار موجود آن ها در آب مطابق با استاندارد ۱۰۱۱ باشد.
فلزات سنگین قابل بررسی در آنالیز آب و فاضلاب
فلزات سنگینی که طی آنالیز آب در آزمایشات آب و فاضلاب بررسی می شوند عبارتند از آنتیموان، آرسنیک، باریم، کادمیوم، کروم، مس، آهن، جیوه، منگنز، نیکل، سرب، سلنیوم، روی، آلومینیوم، مولیبدن و وانادیم.
بیشتر بخوانید: آنالیز افت حرارتی (LOI)
مواد آلی مورد سنجش در آنالیز آب و فاضلاب
برای آزمایش مواد آلی موجود در آب، در آزمایشگاه رسوب آب، با کمک تکنیک های ویژه و مدرن، مقدار موادی نظیر آلا کلر، آل دی کارب، آلدرین، دی آلدرین، آترازین، کلردان، کلرپیریفوس، سیانازین، D.D.T، اندرین، لیندان، متوکسی کلر، مولینات، پنتا کلروفنول، پرمترین، تری فلورالین، تربوتیل آزین، ۲-کلروفنل، ۲ و ۴ دی کلروفنل، ۲ و ۴ و ۶ تری کلروفنل، برموفرم، دی برموکلرومتان، برمو دی کلرومتان، کلروفرم، تتراکلرید کربن، دی کلرومتان، ۱ و ۲-دی کلرو اتان، ۱ و ۲-دی کلرو اتن، تری کلرو اتن، تتراکلرو اتن، بنزن، تولوئن، زایلن، اتیل بنزن، استایرن، بنزو (a) پایرن، مونوکلروبنزن، ۱ و ۲-دی کلرو بنزن، ۱ و ۴- دی کلرو بنزن، ۱ و ۲ و ۳-تری کلرو بنزن، ۱ و ۲ و ۴-تری کلرو بنزن، ۱ و ۳ و ۵-تری کلرو بنزن، دی اتیل هگزیل فتالات، هگزاکلروبوتادین، دی متوات، ۱ و ۴- دی اکسان و MTBE مورد آزمایش قرار می گیرد.
آنالیز فاضلاب
آنالیز فاضلاب در این آزمایشات بر روی پارامترهایی نظیر آزمایش جارتست، پارامتر TS یا میزان کل جامدات درون فاضلاب، پارامتر TSS یا کل جامدات معلق، پارامتر (TDS) یا مقدار کل مواد جامد محلول در فاضلاب، پارامتر TFS یا کل جامدات ثابت، TVS یا کل جامدات فرار فاضلاب، پارامتر VSS فاضلاب یا جامدات معلق فرار، پارامتر FSS یا جامدات معلق ثابت، پارامتر FDS یا جامدات محلول ثابت که واحد اندازه گیری فاضلاب برای این پارامترها بر حسب میلی گرم بر لیتر
می باشد، پارامتر TUR یا کدورت، پارامتر PH در فاضلاب، پارامتر دما یا T، پارامتر COD یا میزان اکسیژن خواهی شیمیایی فاضلاب، پارامترهای فرآیند تصفیه بیولوژیکی فاضلاب، پارامتر BOD یا میزان اکسیژن خواهی بیولوژیکی فاضلاب، پارامتر DO یا اکسیژن محلول در فاضلاب، پارامتر MCRT یا زمان ماند سلولی، پارامتر MLVSS یا غلظت جامدات معلق در حوض هوادهی، پارامتر F/M یا نسبت غذا به میکروارگانیسم ها، پارامتر VOC یا مقدار مواد آلی فرار، روغن و چربی، اسیدیته و قلیائیت، دبی یا میزان جریان و … صورت می پذیرد.