【کاربردهای کروماتوگرافی در پزشکی قانونی】 | دقیق شیمی آزما

【کاربردهای کروماتوگرافی در پزشکی قانونی】 | دقیق شیمی آزما

【کاربردهای کروماتوگرافی در پزشکی قانونی】 | دقیق شیمی آزما

در تحقیقات پزشکی قانونی، کروماتوگرافی گازی در غربالگری سم شناسی برای تشخیص مصرف یا عدم مصرف مواد مخدر یا الکل توسط فرد متوفی قبل از مرگ استفاده می شود
1401/6/20
0 نظر

کاربردهای کروماتوگرافی در پزشکی قانونی


در تحقیقات پزشکی قانونی، کروماتوگرافی گازی در غربالگری سم شناسی برای تشخیص مصرف یا عدم مصرف مواد مخدر یا الکل توسط فرد متوفی قبل از مرگ استفاده می شود. همچنین می توان از این روش برای تشخیص مسمومیت قربانی جنایت استفاده کرد. نمونه هایی از صحنه جرم مانند خون و الیاف را نیز می توان با گاز کروماتوگرافی تجزیه و تحلیل کرد تا به بررسی کمک کند.

کاربردهای کروماتوگرافی در پزشکی قانونی
استفاده از کروماتوگرافی در صحنه جرم

کروماتوگرافی گازی در شناسایی عناصر و مولکول‌های منفرد موجود در یک ترکیب مفید است و در نتیجه در آسیب‌شناسی قانونی برای تعیین اینکه کدام مایعات و ترکیبات پس از مرگ در بدن انسان وجود دارد، استفاده می شود.
برای بررسی جرایم، کروماتوگرافی کاغذی در زمینه علم پزشکی قانونی مفید است، زیرا این فرآیند حتی با مقادیر بسیار کم مواد قابل انجام است. با استفاده از این تکنیک، نمونه هایی از صحنه جرم جمع آوری می شود تا مورد تجزیه و تحلیل و شناسایی قرار گیرد. در انگشت نگاری DNA و RNA استفاده می شود.


تکنیک های جداسازی در علم پزشکی قانونی

در پزشکی قانونی، پلیس از کروماتوگرافی برای شناسایی و تجزیه و تحلیل مواد یافت شده در صحنه جرم استفاده می کند. هر مخلوطی از مولکول های مواد شیمیایی مختلف در مقادیر مختلف تشکیل شده است، کار کروماتوگرافی بر اساس جدا کردن مواد شیمیایی از مخلوط و مطالعه نحوه رفتار مولکول ها در طول فرآیند جداسازی می باشد.
دانشمندان پزشکی قانونی برای تجزیه و تحلیل الیافی که در صحنه جرم یافت می شوند، از کروماتوگرافی استفاده می کنند. اگر الگوی رنگ الیاف صحنه جرم با نمونه دیگری که از لباس مظنون گرفته شده مطابقت داشته باشد، این شواهد ممکن است برای کمک به شناسایی متجاوز کمک کننده باشد.
دانشمندان پزشکی قانونی از مواد شیمیایی رایج مانند پراکسید هیدروژن و الکل در ترکیب با سایر مواد شیمیایی در اختیار خود استفاده می کنند تا نتایج آزمایش بهتر یا زمان واکنش را سرعت بخشند. آنها همچنین می توانند از این مواد شیمیایی به عنوان ضدعفونی کننده استفاده کنند. به عنوان مثال، سفید کننده محل کار یا ابزار پزشکی قانونی را استریل می کند.
کروماتوگرافی تنها بخشی از تحقیقات مؤثر پزشکی قانونی است. نمونه هایی که با کروماتوگرافی جدا می شوند را می توان از طریق طیف سنج ، بر اساس اندازه جدا کرد. این امر دامنه مواد احتمالی را محدود می کند و امکان شناسایی دقیق آنها را فراهم خواهد کرد.
جداسازی مخلوط های پیچیده یک ابزار ضروری در علم پزشکی قانونی است. به طور معمول برای شناسایی و مقایسه نمونه های مواد مخدر، مواد منفجره، جوهر و نمونه های بیولوژیکی مانند بزاق، ادرار، خون و غیره استفاده می شود.
شناسایی اجساد در تلفات دسته جمعی، مانند سقوط هواپیما و بلایای طبیعی، در موارد حمله یا سوء استفاده مشکوک، منبع آسیب ناشی از گزش را تعیین می کند، سن بقایای اسکلتی را تخمین می زند و در مورد تخلفات دندانپزشکی شهادت می کند.

استفاده از کروماتوگرافی در صحنه جرم
برای تعیین وجود یک داروی غیرقانونی در یک ماده دو نوع آزمایش اصلی وجود دارد:


آزمایش‌های احتمالی
آزمایش‌های احتمالی دقت کمتری دارند و نشان می‌دهند که ممکن است یک ماده غیرقانونی وجود داشته باشد. تست های تاییدی، شناسایی مثبت ماده مورد نظر را ارائه می دهند.


آزمایش‌های تاییدی
آزمایش‌های احتمالی، مانند آزمایش‌هایی که در آن تغییر رنگ رخ می‌دهد، معمولاً دسته‌ای از ترکیبات را شناسایی می‌کنند، در حالی که یک آزمایش تاییدی، مانند طیف‌سنجی جرمی، آزمایشی است که به طور قطعی یک ترکیب خاص و منفرد را شناسایی می‌کند.


هدف کروماتوگرافی

کروماتوگرافی روشی برای جداسازی مخلوط ها با استفاده از حلال متحرک روی کاغذ صافی است. حلال در امتداد کاغذ از میان لکه ها و روی آن جریان می یابد و مواد را از لکه حمل می کند. هر یک از اینها، اگر مخلوط حلال به خوبی انتخاب شده باشد، با سرعتی متفاوت از بقیه حرکت می کند. هر جزء نسبت به حلال انتخابی حلالیت متفاوتی دارد. بنابراین، برخی از مواد راحت‌تر حل می‌شوند و بیشتر از سایرین در کاغذ کروماتوگرافی حرکت می‌کنند.
هدف کروماتوگرافی جداسازی مواد مختلف تشکیل دهنده یک مخلوط است. کاربردها از تایید ساده خلوص یک ترکیب داده شده تا تعیین کمی اجزای یک مخلوط را شامل می شود.


معایب کروماتوگرافی کاغذی

1-محدودیت های کروماتوگرافی کاغذی
2-مقدار زیادی از نمونه را نمی توان روی کروماتوگرافی کاغذی اعمال کرد.
3-در آنالیز کمی، کروماتوگرافی کاغذی موثر نیست.
4-مخلوط پیچیده را نمی توان با کروماتوگرافی کاغذی جدا کرد.
5-در مقایسه با HPLC یا HPTLC دقت کمتری دارد.


کروماتوگرافی کاغذی

اصل کروماتوگرافی کاغذی پارتیشن می باشد. در کروماتوگرافی کاغذی دو فاز وجود دارد که یکی فاز ساکن و دیگری فاز متحرک، به این ترتیب مولفه بین فاز متحرک و ثابت توزیع می شود.
کروماتوگرافی کاغذی به روش استانداردی برای جداسازی مخلوط های پیچیده اسیدهای آمینه، پپتیدها، کربوهیدرات ها، استروئیدها، پورین ها و فهرست طولانی از ترکیبات آلی ساده تبدیل شده است. یون های معدنی را نیز می توان به راحتی روی کاغذ جدا کرد.
کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا (HPLC) که قبلا به عنوان کروماتوگرافی مایع با فشار بالا نامیده می شد، تکنیکی در شیمی تحلیلی است که برای جداسازی، شناسایی و تعیین کمیت هر جزء در یک مخلوط استفاده می شود.
از مزایای اصلی کروماتوگرافی کاغذی سادگی، هزینه کم، و عملکرد بدون مراقبت و بدون دردسر را می توان نام برد.

دقیق شیمی آزما
کروماتوگرافی شعاعی

کروماتوگرافی شعاعی یک تکنیک آماده سازی برای جداسازی مخلوط های شیمیایی است، همچنین می توان از آن به عنوان کروماتوگرافی لایه نازک گریز از مرکز نام برد. این یک تکنیک رایج برای جداسازی ترکیبات است و می توان آن را با کروماتوگرافی ستونی به عنوان یک فرآیند مشابه مقایسه کرد.


سه کاربرد کروماتوگرافی

1- برای جداسازی محلول مواد رنگی استفاده می شود.
2-در علوم پزشکی قانونی برای تشخیص و شناسایی مقدار کمی از مواد در محتویات مثانه و معده استفاده می شود.
3-برای جداسازی مقدار کمی از محصولات واکنش شیمیایی مورد استفاده قرار می گیرد.

نظرات کاربران پیرامون این مطلب

انصراف از پاسخ به کاربر